“Als we met ons drieën samen Klein-Brabant worden, gaan ze luisteren naar ons”

Op 23 mei 2017

Nadat we gisteren bekendmaakten dat Puurs en Sint-Amands willen fuseren, barst de discussie met voors en tegens los. N-VA, de grootste oppositiepartij in de twee gemeenten, wil uitdrukkelijk dat Bornem mee in het bad getrokken wordt. “Dan heb je de gemeente Klein-Brabant. Simpel toch?”

“We waren van plan om volgende week dinsdag een mededeling te doen over de verkennende gesprekken rond een fusie van Sint-Amands en Puurs”, zegt burgemeester Peter Van Hoeymissen (CD&V) van Sint-Amands. “Het lek in de pers verandert daar niets aan. Onze hele informatie- en communicatiecampagne blijft overeind. Er komt een aparte website over de fusie en we organiseren informatieavonden voor de bevolking.”

Die informatieavonden vinden plaats op donderdag 15 juni om 20 uur in gemeenschapscentrum de Nestel in Sint-Amands en op woensdag 21 juni om 20.30 uur in theaterzaal de Kollebloem in Puurs. De gemeenten zullen ook een informatiefolder verspreiden. ”Maar de principiële beslissing over een fusie nemen we pas in de gemeenteraden van eind juni”, benadrukt Van Hoeymissen.

“Wij zijn ons nog volop aan het beraden over hoe we gaan stemmen”, zegt Patrick De Luca van N-VA Sint-Amands. “Wij geven de absolute voorkeur aan een fusie van de drie gemeenten. Wij zeggen al jaren dat Sint-Amands gewoon te klein is en dus zal moeten fuseren.”

Stem in VlaanderenStem in Vlaanderen

De Luca beseft dat een fusie met Puurs ook gevaren kan inhouden. “De kans is dan inderdaad groot dat je twee middelgrote gemeenten overhoudt die geen al te beste relatie met elkaar hebben. Dan wordt een fusie tot één gemeente Klein-Brabant moeilijker dan ooit. Het klopt niet dat de gemeente te groot zou zijn. Met zowat 55.000 inwoners zouden we als Klein-Brabant binnen de provincie en zelfs binnen Vlaanderen wel een stem hebben waar naar geluisterd wordt.”

“Flauwe reactie van Bornem”

De Puurse burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) reageerde kort op het gezamenlijke persbericht van de Klein-Brabantse N-VA. “We willen vooral meegeven dat Sint-Amands vragende partij was, zoals het overigens maandag duidelijk in jullie krant stond. Ik vond alleen de reactie van de burgemeester van Bornem eerder flauw. Bornem zag het al niet zitten om mee in het verhaal van het zorgbedrijf te stappen, dan moeten ze daar ook niet vreemd opkijken als wij met z'n tweeën verdere stappen willen zetten.”

Guy Delforge en Patrick Poppe ■

Het Nieuwsblad/Regionaal: Mechelen-Lier, Di. 23 Mei 2017, Pagina 1

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is