DNA-databank verdachten kan aantal onopgeloste misdaden doen dalen

Op 20 november 2013

Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois gooide dit weekend de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhoek met zijn stelling om van elke pasgeboren baby en van alle nieuwkomers in dit land DNA-materiaal te verzamelen. Dit is een stap te ver volgens senator Inge Faes (N-VA), die zelf een voorstel indiende om een DNA-databank voor verdachten en inverdenkingsgestelden op te richten. De privacycommissie oordeelde eerder al dat dit voorstel - in tegenstelling tot dat van Liégeois - de privacy niet schendt.

Faes: "We willen het gerecht een nieuw instrument geven om zware misdaden sneller en beter op te lossen. In ons voorstel wordt een nieuwe DNA-databank opgericht, waarin het DNA-profiel, een unieke numerieke code op basis van DNA-analyse, van verdachten van ernstige misdaden zoals moord, verkrachting en terrorisme wordt opgeslagen."

Bij verkrachting is DNA dikwijls het enige bewijs
Speurders stellen tijdens een onderzoek al vaak DNA-profielen van verdachten op, maar mogen deze niet opslaan.

Faes: "Hierdoor gaat belangrijke informatie telkens verloren, zeker als je vaststelt dat het vaak dezelfde potentiële daders zijn. Het is bovendien een kostelijke zaak om telkens opnieuw hetzelfde profiel te moeten opstellen."

De gevolgen hiervan zijn enorm.

Faes: "Een typevoorbeeld maakt dit duidelijk: bij verkrachtingen is DNA vaak het enige beschikbare bewijs, maar doordat we niet weten van wie het is, gaan de daders vrijuit. In België leidt slechts 4 procent van de verkrachtingen tot een veroordeling. Dit terwijl het vaak om dezelfde daders gaat. Dankzij de nieuwe DNA-databank zullen deze daders sneller tegen de lamp lopen en niet langer vrijuit gaan."

DNA-databank in buurlanden succesvol
In Frankrijk, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië heeft men al verschillende jaren een DNA-databank voor verdachten dat succesvol is in de strijd tegen zware criminaliteit. In België worden voorlopig enkel de DNA-profielen van veroordeelden van zware misdaden opgeslagen, wat slechts een kleine groep is.

Privacy gegarandeerd
Natuurlijk komt niet het DNA van iedereen die ooit in contact komt met de politie in deze databank. Dit is enkel voor de verdachten en inverdenkingsgestelden van ernstige misdaden zoals doodslag, terrorisme, mensenhandel en verkrachting. Gewone burgers moeten zich dus geen zorgen maken, hun DNA zal niet zo maar in een databank te vinden zijn.

Bovendien beaamde de privacycommissie de waarborgen die in het wetsvoorstel staan om de bescherming van de privacy te garanderen. Zo wordt het DNA-materiaal – dat de genetische informatie over een persoon bevat – niet opgeslagen. Dit wordt, net zoals vandaag, meteen vernietigd nadat het profiel is opgesteld. Het profiel is enkel een unieke numerieke code en bevat geen genetische informatie meer. Bovendien zal slechts één nationale DNA-cel toegang hebben tot de databank.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is